Kwiaty to piękny i pyszny składnik, który urozmaici twoje sałatki czy koktajle. Najlepszym sezonem na ich zbieranie jest wiosna i lato. Pamiętaj jednak, aby nie kupować ich w kwiaciarni ani nie zbierać ich tuż przy drodze. Poznaj smakowe wartości kwiatów jadalnych.
Pierwszym kwiatem, który rozwesela nasze trawniki jest stokrotka. Ta niepozorna roślina wykorzystywana jest również w kuchni. Całe kwiaty lub same płatki dodaje się do sałatek a także dekoruje się nimi torty i inne desery.
Nagietek lekarski to równie popularna roślina w naszych ogrodach. Jego kwiaty dodaje się do sałatek, zup oraz sosów. Ze względu na ich intensywną pomarańczową barwę, wykorzystuje się je do barwienia ryżu. To świetny sposób na urozmaicenie prostych dań.
Wiele kwiatów nadaje się na przetwory czy pyszne nalewki. Natomiast z kwiatów robinii akacjowej można zrobić syrop lub ususzyć ją na herbatę. Akacja ma działanie wzmacniające, a jej kwiaty są bardzo słodkie. Idealnie nadają się na konfitury lub jako wiosenny dodatek do racuchów.